Kør-selv-ferie: Sådan får I en god tur

Kør-selv-ferie: Sådan får I en god tur

Hemmeligheden bag en god kør-selv-ferie handler om grundig forberedelse hjemmefra. Heldigvis behøver det ikke at tage lang tid, og så er der mere tid til at nyde turen både derhen og hjem igen. 

Kør-selv-ferie er en populær rejseform, da den giver masser af frihed, og der er plads til spontanitet. Man kan tage turen i sit eget tempo og tage spontane stop undervejs. Men handler det bare om at pakke bilen og så afsted? Det kræver god planlægning, inden du ruller afsted på vejene, men til gengæld forløber turen lidt lettere, og I kan nyde den endnu mere. 

 

 

Bilen er en af danskernes foretrukne måder at rejse på, og det er især en oplagt måde at rejse på som børnefamilie. Det er der være flere grunde til, men det skyldes især, at du i højere grad kan tilpasse turen til de mindste i familien i modsætning til en pakkerejse med flytransport.

I kan tage de stop, I har brug for undervejs, og der er mere plads til den ekstra bagage, der ofte følger med en børnefamilie. Derudover får I serveret oceaner af tid sammen som familie, når I kører langs vejene – tid der kan med glæde bruges på gode snakke, fællessang og lege. 

 

Derfor skal du vælge kør-selv-ferie 

Der er mange gode grunde til at kaste sig ud i en kør-selv-ferie, men det er i høj grad friheden og den store fleksibilitet, der gør rejseformen til et populært valg.

Der er rig mulighed for at tage pauser på turen, og I kan dreje af, hvis I opdager nogle spændende områder eller seværdigheder undervejs. Friheden fortsætter dog også, når I kommer til selve rejsedestinationen, hvor I kan bruge bilen til at komme omkring, og på den måde få set nogle steder, I ikke ellers ville have set. 

Udover at friheden og fleksibiliteten kan være afgørende parametre for at vælge denne rejseform, kan det også være billigere at tage bilen fremfor andre transportmuligheder, ligesom det er bedre for klimaet at vælge bilen i stedet for fly. 

Grundlæggende er der altså ikke meget andet end gode grunde til at vælge kør-selv-ferien, når sommeren står for døren næste gang.

 

 

Hvilken destination skal I vælge til kør-selv-ferien?

Når I har besluttet jer for en kør-selv-ferie, er næste step at vælge destinationen. I kan nemlig frit vælge mellem stort set alle lande på jeres roadtrip, og derfor er det vigtigt at overveje, hvad jeres præferencer er, og hvilke behov I har. 

Fra Danmark er Europa det nemmeste sted at tage på kør-selv-ferie, og der er en masse interessante lande og byer at gå på opdagelse i – så hvordan skal I vælge? Nedenfor finder du en kort list med danskernes mest populære feriemål, men husk, at I sagtens kan opleve flere lande, hvis I ønsker det. 

 

 

Det smukke Italien er blandt topdestinationerne, da man her er garanteret sol og strand kombineret med storbyliv og skøn italiensk mad. Mange vælger at campere, da der ofte her er mange børnefamilier. Rejser I som en familie med børn, kan Italien altså være et godt valg. 

Frankrig er også et populært valg, da I her får mulighed for at udforske masser af skøn natur, strande, byer med spændende kultur og ikke mindst det franske køkken og vine. 

Kroatien ligger ligeledes højt på listen med det smukke blå hav, naturskønne omgivelser og et tempo, der er helt nede i gear. En perfekt destination hvis I gerne vil væk fra stress og jag. 

Hvis I drømmer om tapas, solskin og børnevenlige strande, så kan Spanien meget vel være det perfekte valg. Her finder I også mange gode campingpladser, hvis I foretrækker det – både for børn og voksne. 

Alle ovenstående destinationer kan I komme til inden for cirka 1.500 km til 2.000 km, hvis I kører fra København eller Aarhus (Kilde: Danskbilferie.dk).

 

Planlægning af ruten

Det er altid en god idé at planlægge ruten til jeres feriedestination hjemmefra og undersøge hvilke veje, der har størst risiko for lange køer. I kan også planlægge nogle alternative ruter, som I kan have i baghånden, hvis der opstår udfordringer undervejs. Hav meget gerne både GPS og et kort med på køreturen. 

Hvis I foretrækker at gå på opdagelse, kan I også tage ruten, som den kommer, men det kan alligevel være en god idé i hvert fald at få et lille overblik over, hvordan I vil gribe det an. 

Husk at holde flere pauser undervejs, så I kan strække ben, komme på toilettet og få noget at spise. Find gerne en rasteplads med en legeplads, så børnene kan få bevæget sig og brugt noget energi. Som udgangspunkt er det en god idé at holde pause cirka hver 2. time, og hvis I er flere i bilen, der kan køre, bør I skifte med jævne mellemrum. 

 

 

Er bilen klar til den lange tur?

Uanset om I vælger en roadtrip i Europa, USA eller et helt tredje sted, er det mange kilometer, bilen skal igennem. Derfor er det en god idé at tjekke den godt igennem, inden I suser afsted, så I er sikre på, at den er i god stand og ikke pludselig giver op undervejs. På den måde kan I med ro i maven drage ud på jeres eventyr. – de ting, I bør tjekke, er: 

 

Olie 

Først og fremmest skal I tjekke, at bilen har det rette niveau af olie. Dette gøres ved at åbne motorhjelmen og trække oliepinden op. Tør pinden af, og stik den ned på sin plads igen. Derefter trækker I oliepinden op igen og kigger efter, om olieniveauet er mellem min. og max. på pinden. Det er også en god idé at have ekstra olie med, hvis bilen kommer til at mangle. 

 

Dæk

Tjek at bilens dæk stadig har godt med dækmønster, og at dæktrykket er, som det skal være. Det er vigtigt, da bilen sandsynligvis har mere last end normalt. 

 

Lys og udsyn

Tjek at alle lygterne virker, og puds ruderne inden afgang, så I er sikre på et godt udsyn. Det er også en god idé at fylde op med sprinklervæske, da der højst sandsynligt kommer noget på ruderne undervejs. Tjek også at vinduesviskerne fungerer, som de skal. 

 

Sikkerhed

Hvis uheldet er ude, så er det vigtigt at huske sikkerhedsveste og en advarselstrekant. Det er lovpligtigt i flere lande, så husk, at der skal være veste til alle. Tjek også, om der er andre specielle regler, I skal overholde i de lande, I kører igennem. 

Se videoen nedenfor for at blive endnu klogere på, hvordan I gør bilen klar til jeres kør-selv-ferie.

 

 

Sådan pakker du til bilferien 

Når du har sørget for, at alt i bilen er, som det skal være, er det blevet tid til at forberede, hvordan bilen skal pakkes. Der er nemlig flere ting, du med fordel kan overveje.

Først og fremmest skal du være opmærksomme på ikke at overlæsse bilen – så tjek gerne, hvor mange kilo den i alt må bære. Træk derefter hele familiens vægt fra, og så ved du, hvor mange kilo I kan pakke. 

Mangler I plads i bagagerummet, kan det være en god idé med en tagboks, men vær opmærksom på, at det skal være de letteste ting, der bliver pakket på toppen af bilen – de tunge ting skal pakkes i bagagerummet. Apropos tunge ting er det i øvrigt vigtigt at huske, at de tungeste ting helst skal placeres nederst og op mod bagsædet. Det er nemlig med til at sikre stabilitet i bilen. 

Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at der ikke er nogle løse genstande i bilen. Hvis I pludselig er nødt til at bremse hårdt op, kan de flyve igennem bilen og gøre skade på passagerer og inventar. Det kan eksempelvis være mobiltelefoner, legetøj, vanddunke, nøgler eller lignende, som med fordel kan gemmes i lommer eller under sæderne.

 

 

Få styr på reglerne inden jeres kør-selv-ferie 

Inden I drager afsted på ferie, bør du altid tjekke op på de regler, der er i de lande, I kører igennem, og undersøg desuden, om I har alle de nødvendige dokumenter med.

Rejsedokumenter, som I skal have med, er pas, kørekort og bilens registreringsattest. Dog kun del 1 af attesten hvis den er fra efter 2005. Derudover skal I også have det blå sygesikringsbevis med, så I er sikret hospitalsbehandling, hvis I bliver syge på rejsen. I bør også sørge for at have en rejseforsikring.

I flere europæiske lande skal I betale vejafgift for at benytte vejene, og det er en god idé at undersøge, hvilke lande det drejer sig om på jeres rute. I kan enten vælge at betale ved hjælp af et mærkat, der bliver placeret i forruden, eller I kan betale via betalingsanlæg, der er ved vejene.

 

 

Der er også miljøzoner i flere europæiske lande, hvor der enten bliver krævet et miljømærke, eller at I får bilen registreret, inden I kører ind i byerne. Undersøg, om det er gældende i de lande, I skal besøge, og find ud af, hvilke regler der er – det er blandt andet aktuelt flere steder i både Tyskland, Italien, Frankrig og Spanien.  

Det er også en god idé at have det røde SOS kort med i tilfælde af, at I skulle få brug for vejhjælp, da det er bevis på jeres kaskoforsikring. Hvis I ikke har en EU-nummerplade, så skal I også have et DK-skilt, der skal placeres et tydeligt sted.

 

Gør den lange biltur sjov og behagelig for alle 

Selvom en kør-selv-ferie har mange fordele og byder på en masse kvalitetstid med familien, kan det også hurtigt ende ud i en meget lang biltur med sure miner og alt for mange “hvornår er vi der?”. Derfor er det en god idé at gøre jer nogle overvejelser omkring, hvordan I kan gøre bilturen sjov og behagelig for alle. 

For det første skal I sørge for, at komforten er i top. Sørg for, at alle passagerne kan sidde godt på turen og tag gerne nogle ekstra puder og tæpper med. Derudover skal I tjekke temperaturen, så det ikke bliver alt for varmt og indelukket undervejs. Det allerbedste vil være en aircondition, men hvis der ikke er det i bilen, er det en god idé med solskærme. Husk også at lufte godt ud i bilen undervejs.

Uden mad og drikke duer helten ikke. Derfor skal I sørge for, at der er fyldt op med snacks og væske til turen. Det kan også være en fordel med en fryseboks, så jeres mad og drikke bliver holdt så frisk som muligt. 

 

 

Underholdning skal der også til, da det ellers kan blive en meget lang tur. Det gælder især, hvis I har børn med på bagsædet, da de kan have svært ved at forstå de meget lange distancer og sidde stille i så lang tid ad gangen. Det behøver ikke at være aktiviteter, der kræver en masse forberedelse hjemmefra, men det er altid en god idé at have lidt underholdning parat.

Det kan eksempelvis være film eller spil på tabletten, lydbog, musik eller bøger. Man går heller ikke galt i byen med en god gammeldags fællessang eller quiz. 

 

God fornøjelse med jeres kør-selv-ferie

Når I har tjekket bilen og fået styr på alle papirene samt reglerne i de lande, I skal igennem, er I ved at være ferieklar. Det er en fantastisk rejseform, så husk at nyde friheden med egen bil og alle de fordele, der følger med. 

Hvis det er første gang, I skal afsted på kør-selv-ferie, så tager forberedelserne sandsynligvis lidt længere tid end ellers, men til gengæld bliver I godt klædt på til turen og de mulige udfordringer, der kan opstå undervejs. Det er det hele værd, da I dermed kan slappe bedre af, slippe bekymringerne og nyde turen fuldt ud. 

Rul vinduet ned, mærk vinden i håret og oplev de skønne omgivelser i jeres helt eget tempo. I kommer til at opleve landene og byerne på en helt anden måde, når I selv skal finde rundt, og I slipper for at bekymre jer om flyafgange, og hvornår I bliver bragt til den næste destination. I styrer det nemlig helt selv. 

Når man først har prøvet denne rejseform, så er det bestemt ikke sidste gang. Friheden, fleksibiliteten og de unikke oplevelser er for godt til ikke at prøve det igen, og det gælder uanset, om i er børnefamilie, venner, par eller du rejser alene.

God fornøjelse med kør-selv-ferien! 

 

Spørgsmål og svar vedr. kør-selv-ferie 

Hvilke fordele er der ved kør-selv-ferie?

Fordelene ved en kør-selv-ferie er i høj grad masser af frihed og stor fleksibilitet. Du vælger selv ruten, og du kan tage spontane stop undervejs, hvis du opdager spændende destinationer og seværdigheder. Samtidig er det en god rejseform som børnefamilie, da du kan tilpasse turen til de mindste. 

 

Hvilken destination skal du vælge til kør-selv-ferien?

Overvej hvilke præferencer og behov I har, når I vælger destination. Fra Danmark er Europa det nemmeste sted at tage på kør-selv-ferie, og der er en masse lande og områder at gå på opdagelse i. Italien, Frankrig, Spanien og Kroatien ligger blandt topdestinationerne, da I her er sikret flotte strande, naturskønne områder, god mad og kultur. 

 

Hvordan forbereder du bilen til kør-selv-ferie?

Bilen skal tjekkes inden, I kører afsted, da det er mange kilometer, den skal igennem. Sørg for at olieniveauet er mellem min. og max på oliepinden, og tag gerne noget ekstra olie med. Tjek også dæktrykket og dækmønsteret, og sørg for at lygterne og vinduesviskerne fungerer korrekt, så der er godt udsyn fra ruderne. Husk desuden at tage sikkerhedsveste og en advarselstrekant med i bilen.

 

Hvordan pakker du til kør-selv-ferien?

Undersøg hvor mange kilo, der i alt må være i bilen og træk derefter familiens vægt fra. På den måde er du sikker på ikke at overlæsse bilen. Spænd en tagboks fast på bilen, hvis du har brug for mere plads, og husk, at det de lette ting, der skal heri. De tunge ting skal pakkes i bagagerummet, hvor de tungeste ting helst skal placeres nederst og op mod bagsædet. 

 

Hvilke rejsedokumenter skal du have med på kør-selv-ferie?

Du skal altid huske pas, kørekort og bilens registreringsattest (1. del af attesten hvis den er fra efter 2005). I bør også medbringe det blå sygesikringsbevis, rejseforsikring, det røde SOS kort og et DK-skilt, hvis ikke bilen har en EU-nummerplade. Undersøg desuden, om der er miljøzoner i de byer og lande, I skal besøge.

FAQ BOKS

Hvilke regler skal man have styr på inden kør-selv-ferie?

I bør altid tjekke op på de regler, der er i de lande, I kører igennem, og I skal være sikre på, at I har alle de nødvendige dokumenter med. I skal altid have pas, kørekort og bilens registreringsattest (1 del hvis den er fra efter 2005). I bør også medbringe det blå sygesikringsbevis, rejseforsikring, det røde SOS kort og et DK-skilt, hvis I ikke har en EU-nummerplade. Undersøg også hvor I skal betale vejafgift, og i hvilke lande der er miljøzoner.

Hvilken destination skal man vælge til kør-selv-ferie?

Fra Danmark er Europa det nemmeste sted at tage på kør-selv-ferie, og der er en masse interessante lande og byer at gå på opdagelse i. Italien, Frankrig, Spanien og Kroation ligger blandt topdestinationerne, og her kan man komme til inden for cirka 1.500 km til 2.000 km, hvis I kører fra København eller Aarhus.

Hvordan forbereder man bilen til kør-selv-ferie?

Det er en god idé at tjekke bilen inden ferien, så I er sikre på, at alt er, som det skal være. Olieniveauet skal tjekkes samt dækmønster og dæktryk. Derudover skal lygterne og vinduesviskerne tjekkes, og der skal være godt udsyn. Sørg også for at have sikkerhedsveste med og en advarselstrekant.

Hvordan pakker man bilen til kør-selv-ferie?

I skal være opmærksomme på, at I ikke overlæsser bilen. Undersøg hvor mange kilo, der i alt må være i bilen og træk familiens vægt fra. Så ved I, hvad I har at gøre med af kilo. Hvis I mangler plads, så kan I bruge en tagboks, men her skal det være de letteste ting. De tunge ting skal pakkes i bagagerummet, hvor de tungeste ting helst skal placeres nederst og op mod bagsædet.

Hvordan planlægger man ruten til kør-selv-ferien?

Undersøg hvilke veje der har størst risiko for lange køer og planlæg evt. nogle alternative ruter, som I kan have i baghånden. Hav meget gerne både GPS og et kort med på køreturen. I kan også tage ruten, som den kommer, men det kan være en god idé at have et lille overblik over, hvordan I vil gribe det an. 

Hvordan sørger man for, at kør-selv-ferien bliver sjov og behagelig?

Sørg for at alle sidder godt og tage gerne nogle ekstra puder og tæpper med. Derudover skal I også tjekke temperaturen, så det ikke bliver alt for varmt og indelukket undervejs. Hvis I ikke har aircondition, så er det en god idé med solskærme. Husk også masser af mad og drikke til turen – meget gerne opbevaret i en køletaske. Underholdning kan være i form af film eller spil på tabletten, lydbog, musik, bøger, fællessang eller quiz.

Hvorfor skal man vælge en kør-selv-ferie?

En kør-selv-ferie giver masser af frihed og stor fleksibilitet. I vælger selv ruten, og I kan tage spontane stop undervejs, hvis I opdager nogle spændende områder undervejs. Derudover kan det være billigere at tage bilen fremfor andre transportmuligheder, og så er det bedre for klimaet at vælge bilen i stedet for fly.

Luk menu